Traplift vergoeding

Laat u adviseren

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding voor het plaatsen van een traplift. Dit is afhankelijk van uw situatie en de gemeente waarin u woont. Vergoedingen en subsidies variëren namelijk per plaats. Laat u daarom goed adviseren over de mogelijkheden van een vergoeding voor een stoellift voordat u er een aanschaft. U kunt terecht bij het Wmo-loket of bij een speciaal wijkteam.

WMO

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Gemeenten zijn vrij om te bepalen hoe ze deze wet inzetten. De Wmo biedt ondersteuning in natura en via een persoonsgebonden budget. De aanvraag voor een vergoeding van uw traplift dient u zelf in bij uw gemeente. Zij gaan dan samen met u uitzoeken of u hier recht op hebt. U hoort binnen zes weken na de aanvraag antwoord te krijgen. Er wordt tijdens dit onderzoek gekeken naar uw leefsituatie, behoeften en voorkeuren. Komt uit het onderzoek dat u niet voldoende zelfredzaam bent? Dan zijn ze verplicht om u ondersteuning vanuit de Wmo te bieden.

Traplift: vergoeding in natura

De gemeente kan zelf beschikken over trapliften waar u gebruik van kunt maken. U krijgt dan geen vergoeding, maar leent een traplift. Dit zijn zeer waarschijnlijk gebruikte stoelliften in standaardmodellen. Het zijn de meest simpele uitvoeringen van een traplift. Er zitten dan ook geen extra gemakken op. Het kan dus voorkomen dat u een stoellift krijgt die niet bij uw woning of specifieke behoeften past. Houd ook rekening met de eventuele eigen bijdrage die u moet betalen als u een vergoeding in natura ontvangt.

Vergoeding via PGB

Vanuit de Wmo is het ook mogelijk om een pgb te krijgen. Dit is een persoonsgebonden budget waarmee u zelf uw zorg inkoopt. Hiermee kunt u dus zelf een traplift uitzoeken en bent u niet afhankelijk van de standaardmodellen. U moet duidelijk aangeven waarom u een pgb wilt en waarom u een traplift nodig heeft. De gemeente kijkt of een pgb bij u past. Er wordt gekeken naar uw situatie en naar uw inkomen. Als u in aanmerking komt voor deze vergoeding krijgt u een bepaald budget toegewezen. Dit wordt via de Sociale Verzekeringsbank geregeld en u zult dan ook niet het bedrag op uw rekening gestort krijgen. U moet de gemaakte kosten altijd kunnen verantwoorden. Houd er rekening mee dat er ondanks de vergoeding ook een eigen bijdrage gevraagd kan worden.

Eigen bijdrage

Er kan een bijdrage worden gevraagd voor zowel een vergoeding in natura als voor een persoonsgebonden budget. Dit hangt af van meerdere factoren. Een medewerker kijkt naar uw leeftijd, inkomen, vermogen en naar uw gezinssamenstelling. De eigen bijdrage voor een pgb werd eerder verrekend met uw budget, maar moet tegenwoordig vanuit uw eigen inkomen betaald worden. Bij een traplift in bruikleen kan het bedrag hoog oplopen. Hoe langer u leent, hoe langer u de eigen bijdrage betaalt. Het kan uiteindelijk zelfs goedkoper zijn om een stoellift te kopen zonder gebruik te maken van de Wmo. Informeer dus altijd goed naar de voor- en nadelen van een vergoeding voor een traplift bij uw gemeente.

favicon-valleiliften

Contact

Wij helpen met onze service iedereen, altijd en overal in Nederland. Of het nu gaat om advies, aanschaf of installatie van uw traplift: bel ons op: 088 - 11 55 693.

Of vul ons contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Scroll naar boven
Scroll naar top